Drijvende fontein

Drijvende fontein

Het installeren van een drijvende fontein is erg eenvoudig, je trekt de fontein naar de gewenste plaats in de vijver, verankert hem en hij is direct klaar voor gebruik. Voor een drijvende fontein zijn diverse fonteinsproeiers beschikbaar die makkelijk gewisseld kunnen worden zodat je steeds van een andere sproeivorm kunt genieten. Drijvende fonteinen bestaan in vele soorten en maten. Zo is er voor zowel de kleine als voor de grote vijver altijd een geschikte fontein te vinden.

Een drijvende fontein; wat is dat precies en wat is het voordeel?

een drijvende fontein is samengesteld uit een drijver, een fonteinpomp en een fonteinsproeier of fonteinkop. De fonteinpomp zorgt voor de aanzuiging en het omhoog spuiten van het water, de fonteinkop bepaalt welke ‘sproeivorm’ de fontein laat zien.

Zoals we hierboven al schreven is het installeren van een drijvende fontein vrij eenvoudig. Daarbij is een drijvende fontein de beste oplossing voor vijvers en waterpartijen met een wisselend waterniveau, te diepe vijvers of vijvers met een instabiele bodem. Een voordeel is ook dat een drijvende fontein minder grove deeltjes aanzuigt (dus minder snel verstopt raakt) dan een fonteinpomp die op de vijverbodem staat. Met een drijvende fontein kies je dus voor een onderhoudsvrije oplossing.

Het effect van een drijvende fontein op de waterkwaliteit

Een fontein is aantrekkelijk om te zien en verhoogt de sfeer in een tuin of park. Wie kan er niet genieten van het levendige beeld en de klettergeluiden van een mooie fontein? Maar de functie van een fontein houdt meer in: Door de werking van een fontein wordt zuurstof aan het water toegevoegd (beluchting) en de watercirculatie bevorderd. Dit laatste zorgt er dan weer voor dat slibvorming minder kans krijgt. Een vijverfontein draagt dus bij aan gezond en stankvrij water waarin ook de vissen zich thuis zullen voelen. Fonteinen die speciaal als doel hebben om zuurstof in het water te brengen worden ‘beluchters’ genoemd.

vier drijvende fonteinen in het Amstelpark, Amsterdam
Speciaal voor het Amstelpark in Amsterdam stelde Aquastyle deze combinatie van drie drijvende Geyserfonteinen en een Lakewood fontein samen. Een prachtig gezicht en ook goed voor de waterkwaliteit. De fonteinen zijn onderhoudsvrij.

Spuithoogte en sproeivormen

Drijvende vijverfonteinen bestaan in vele soorten en maten en in verschillende prijsklassen. Voor een kleine vijver in een tuin bij een woning is een compacte fontein (bijvoorbeeld de ‘Water Starlet’ van Oase) met een spuithoogte van 70 centimeter erg geschikt. Voor middelgrote vijvers kom je uit bij fonteintypes met een spuithoogte van ongeveer 3 meter. En een imposante spuithoogte van 9 meter kan worden gehaald met onder andere de fonteinen van Aquamaster die in grote waterpartijen (in bijvoorbeeld stadsparken) kunnen worden toegepast. Bij veel fonteinen is de spuithoogte instelbaar, in sommige gevallen zelfs op afstand door middel van een app op je smartphone of tablet.

fonteinkop 'Fleur de Lis'
Fonteinkop ‘Fleur de Lis’

De fonteinkop bepaalt de sproeivorm van de fontein. De sproeikop is makkelijk om te wisselen als je in sproeipatroon wil variëren. Let er wel op dat je de juiste sproeikop bij je fonteinpomp koopt. Sommige fonteinen kunnen standaard al meerdere spuitfiguren laten zien. De variatie aan mogelijke sproeibeelden is groot. Bekende vormen zijn: fontein met een enkele waterstraal, de meerstralen fontein, de ‘vulkaan’ sproeivorm, de waterbel vorm, etc. De afbeeldingen hieronder geven een idee van de verschillende sproeibeelden maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk.
We kunnen ons voorstellen dat door al die mogelijkheden het kiezen van een fontein er niet makkelijker op wordt. Neem gerust contact met ons op via mail of telefoon dan helpen we de meest geschikte fontein voor je vijver te vinden.

voorbeelden van sproeipatronen

Aquamaster 'Wide Geyser'
Aquamaster Wide Geyser
Aquamaster 'Firestone'
Aquamaster Firestone
Aquamaster 'Lakewood'
Aquamaster Lakewood
fontein Aquamaster 'Monterey'
Aquamaster Monterey
fontein Aquamaster 'Kiawah'
Aquamaster Kiawah
drijvende fontein Aquamaster 'Crown and Geyser'
Aquamaster Crown and Geyser

Energiezuinige verlichting

Als een fontein in het donker wordt aangelicht is dat natuurlijk helemaal een lust voor het oog. Speciale RGB verlichting kleurt de fontein in alle kleuren van de regenboog voor een wonderschoon effect. De meer compacte fonteintypes worden soms kant en klaar met verlichting geleverd. De kleur kun je dan met je smartphone of tablet regelen. Bij fonteinverlichting wordt gebruik gemaakt van energiezuinige LED schijnwerpers met een lange levensduur.

Een goede fontein; eigenschappen en extra’s

Om geluidsoverlast te voorkomen kan een fontein ’s nachts automatisch worden uitgeschakeld door middel van een tijdklok. Een kwalitatief goede fontein is gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal. Nieuwe motortechniek zorgt voor betrouwbaarheid en een zo laag mogelijk energieverbruik. Een goede fontein is vorstbestendig en voorzien van een thermische beveiliging. Dit voorkomt dat de motor doorbrandt als er grove deeltjes (bijvoorbeeld takjes) in de fontein terechtkomen. Ook hier geldt: raadpleeg altijd goed de specificaties van het product. Of neem vrijblijvend contact met ons op; Aquastyle is dealer van kwalitatief hoogstaande fonteinmerken als Aquamaster, Aquajet, Oase en Otterbine en we helpen je graag bij het kiezen van de juiste fontein.

Installeren of laten installeren van drijvende fonteinen

Het installeren van een drijvende fontein is betrekkelijk eenvoudig maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:

Diepte van de vijver:
Voor de grotere fonteintypes is een minimale waterdiepte nodig. Raadpleeg hiervoor de specificaties bij het product.

Stroomverbruik en vermogen:
Fabrikanten van fonteinen passen steeds nieuwere technieken toe om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Uiteraard geldt: hoe groter de capaciteit (hoeveel liter water wordt er per uur verplaatst) en hoe hoger de spuithoogte, hoe meer stroom er wordt verbruikt. De meeste fonteinen werken op 230 Volt. Vaak raden we aan om hier een aparte stroomgroep voor te gebruiken. Voor grote professionele fonteinpompen is krachtstroom (400 Volt) nodig. Raadpleeg ook hierover altijd de specificaties van het product.

Het plaatsen, veilig aansluiten en afstellen van fonteinen is onze specialiteit, neem contact met ons op als je hierbij volledig ontzorgd wil worden.

Een drijvende fontein kopen of huren

In onze Fonteinwebshop vind je alles wat je zoekt voor je vijver: fonteinen, fonteinpompen, fonteinkoppen, verlichting, etc. Maar het is ook mogelijk om een fontein te huren. We hebben veel ervaring met fonteinverhuur voor evenementen. Maar ook als particulier kun je bij ons een drijvende fontein huren om te proberen of een fontein wel bevalt. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Optimaal van uw vijver genieten

Aquastyle heeft een groot assortiment vijverfonteinen in verschillende prijsklassen. Een fontein voor een kleine vijver of een professionele fontein voor bijvoorbeeld in een stadspark, wij hebben het allemaal. Neem gerust contact met ons op voor hulp of advies: