beekloop

Watervallen en beeklopen

Een beekje is de aanvulling bij uitstek bij uw vijver. En zelfs al mocht er in uw tuin geen plaats zijn voor een vijver, dan kan een beekje een alternatief zijn dat plaats bespaart en niettemin uitermate aantrekkelijk is. Dankzij de krachtige Aquastyle techniek en de hele waaier accessoires is de aanleg kinderspel. Stromend water in uw tuin is synoniem van ontspanning. Een aangepaste beplanting geeft aan de beek een natuurlijk uitzicht.

Watervallen voor binnen- en buitengebruik

Aquastyle maakt watervallen voor binnen en buiten. Vaak kiest men voor een basis rondpompsysteem deze kan dan dienen voor een eigen ontwerp of aankleding, deze bestaat uit een waterval (zie onder) met pomp en opvangbak. De waterval is gemaakt van pvc of polyethyleen en is zeer sterk en kan geheel naar eigen idee op maat gemaakt worden.

Richtlijnen voor aanleg van een waterval of beekloop

Waar moet ik rekening mee bij bouw van een beekloop?

beekloopBelangrijk is dat de juiste verhoudingen in acht worden genomen. In een grote tuin gaat een klein stroompje verloren en een te grote waterval kan weer te veel onrust brengen in een vijver. Te sterk verval van de beekloop is af te raden. Het hoogteverschil moet niet meer dan 1-5 cm per meter bedragen. Groter hoogteverschil kan overbrugd worden door middel van meerdere kleine en grotere watervallen of watertrappen. Hiermee wordt dan het water met zuurstof verrijkt. Het traject kan zowel brede als smalle gedeelte hebben. Verschillende diepere stuwtrappen met een brede overloop mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

De plaatsing van de beekloop is belangrijk. Schaduw voorkomt dat het water te snel opwamt, dikwijls geeft de juiste oeverbeplanting voldoende schaduw. Bij de bouw van een beekloop moet men altijd onder de stenen of stuwtrappen EPDM folie monteren om leegloop van de vijvertje voorkomen deze moet dan doorlopen tot in de vijver, op plaatsen waar de folie zichtbaar is kan men dit bedekken met steenfolie of insmeren met lijm en bestooien met steentjes.

Breedte van
de beek
Diameter van
de slang
Hoeveelheid
water in l/min
tot 15 cm R 3/4″ tot 1″ 30
tot 40 cm R 1″ tot 1 1/4″ 50
tot 70 cm R 1 1/2″ tot 2″ 100
tot 100 cm R 2″ tot 2 1/2″ 200

Tip: hoe groter de diameter van de slang, des te geringer is het wrijvingsverlies.

Het belangrijkste in een notendop:

  • Om onmiddellijke uitdroging te vermijden, moet het water bij het uitschakelen van de vijverpomp in kleine stuwdammen met een zo breed mogelijke overloop tegengehouden worden. Bovendien is een helling van 1% aan te bevelen, d.w.z. 1 tot 5 cm verval over een lengte van 1 meter.
  • Kies voor een schaduwrijke locatie zodat het water niet te sterk verwarmd wordt door de zonnestralen. Vaak kan u ook zelf voor schaduw zorgen door de juiste beplanting te kiezen.
  • Vergeet niet dat de beek door de beplanting smaller zal lijken. Wees dus royaal bij de aanleg.
  • Een kabbelende waterval of een steen waaruit water opborrelt, is het perfecte uitgangspunt voor uw beekje.

Wat bepaalt de capaciteit van de pomp bij een beekloop of waterval?

De breedte van de beekloop bepaalt de verplaatsingscapaciteit van de pomp uitgedrukt in Q (Quantity).
Bij een beekloop van 40 cm breed moet u een pomp hebben met een capaciteit van 40 ltr per minuut (2400 ltr per uur). De hoogte van de beekloop bepaalt de opvoerhoogte, dus gemeten van de waterspiegel tot de bovenkant van de beekloop.

Welk type pomp kan ik het beste gebruiken?

Voorbeeld: de beekloop is 40 cm breed en 4 mtr hoog.
De benodigde pomp moet dan een capaciteit hebben van 40 ltr bij een opvoerhoogte (HWK) van 4 mtr.

Vuistregels:
Bij 70 cm breedte 100 ltr per minuut.
Bij 100 cm breedte 200 ltr per minuut.
Bij keuze van een waterval moet men de aanvoercapaciteit minimaal verdubbelen.

Dus uitgaande van een gewenste capaciteit van 40 ltr per minuut bij 4 mtr opvoerhoogte kan het beste voor de Atlantis gekozen worden. Atlantis, de nieuwe pompengeneratie geconstrueerd en ontworpen voor beeklopen en watervallen. AQUASTYLE biedt u geperfectioneerde producten voor elke toepassing, die u wenst. De naam van de pomp hangt samen met de aanbevolen breedte van de beek: U had graag een beekloop van 60 cm breedte? Dan is de pomp Atlantis 60 precies wat u nodig hebt!

Dus samengevat gebruikt men een Atlantis bij hoge opvoerhoogtes en grote capaciteiten, de Nautilus bij minder grote hoogtes en de Aquamax bij lage opvoerhoogtes.

Let op: hiermee bent u er nog niet klaar,de leidingen hebben ook weerstand!
U moet rekening houden dat de leidingen en hulpstukken indien goed gekozen toch een verlies opleveren van circa 10%.

Welke diameter slang of buis moet ik toepassen?

Om de gewenste hoeveelheid van de pomp naar de beekloop of waterval te transporteren zijn minimum leiding doorsneden noodzakelijk. Zeg maar de leiding moet dik genoeg zijn, anders komt er teveel drukverlies in de leidingen. Daarvoor zijn een aantal dingen belangrijk: de kwaliteit van de buis, de lengte en de diameter.

De kwaliteit van de buis in belangrijk omdat de buis niet ingedrukt mag worden waardoor er een vernauwing ontstaat daarvoor is een gewapende slang goed geschikt (zie linker plaatje). Echter als men stenen of veel grondbedekking heeft dan is de kans dat hij ingedrukt wordt aanwezig. Daarom is het beter om spiraal slang te gebruiken. Deze is wat stugger maar wel beter geschikt.

Een alternatief is pvc of pe buis gebruiken deze zijn relatief goedkoop en makkelijk in grote maten te krijgen. De lengte van de leiding is ook belangrijk omdat dit pompen zijn met relatief weinig opvoerhoogte (druk) daarom is een drukverlies van een 0,5 mtr al snel veel. Daarom bij langere lengtes (langer dan 5 mtr) een maatje grotere buis of slang gebruiken.

Korte bochten of veel hulpstukken moeten vermeden worden dit levert al gauw weerstand op.

Vuistregel voor diameters:
tot 20 ltr per minuut 1″ leiding gebruiken , lengte buis of slang maximaal 10 mtr
tot 50 ltr per minuut 1,5″ leiding gebruiken, lengte buis of slang maximaal 15 mtr
tot 100 ltr per minuut 2,0″ leiding gebruiken, lengte buis of slang maximaal 20 mtr
tot 200 ltr per minuut 2,5″ leiding gebruiken, lengte buis of slang maximaal 25 mtr

Let op: bij Aquamax pompen moet u een minimale slangdikte van 1,5″ aanhouden!

Optimaal van uw vijver genieten

Aquastyle levert alle benodigde vijvertechniek en biologische onderhoudsmiddelen zodat u optimaal van uw vijver kunt genieten. Neem gerust contact met ons op voor hulp of advies: