helder water

Schoon vijverwater

Ook bij water geldt dat de echte schoonheid van binnenuit komt. Deze wordt helaas aangetast door allerlei factoren zoals afval van vissen en watervogels, meststoffen en bladval. Dit veroorzaakt vervolgens algen en bodemslib waardoor zuurstofgebrek ontstaat en de waterkwaliteit  snel slechter wordt. Hieronder zetten we op een rijtje welke vijvertechniek en biologische filters u kunt toepassen om uw vijver mooi schoon en helder te houden.

Oplossingen voor schoon en helder vijverwater

Vijverbeluchters

Elk levend wezen heeft lucht nodig om te ademen, om te groeien en om gezond te blijven. Vooral in een tuinvijver is zuurstof heel belangrijk, omdat zich hierin veel verschillende organismen op weinig ruimte kunnen bevinden. Deze variëteit aan vissen, planten en kleinere organismen verbruiken vooral in de zomermaanden bijzonder veel zuurstof. Bij veel problemen in het water speelt zuurstofgebrek een belangrijke rol. Hierdoor ontstaat veralging en bodemslibvorming. Dit kan verholpen worden door het creëren van waterstromingen die het oppervlaktewater met het bodemwater vermengen en toevoeging van zuurstof zodat afbraak (oxidatie) plaatsvindt.

Snelle inzet van een beluchter voorkomt sterfte van vissen en draagt bij aan gelijke watertemperatuur . Hierdoor wordt het water zuurstofrijker en hebben vissen direct kans op overleving. Maar ook in de winter is het raadzaam om voor voldoende zuurstofuitwisseling te zorgen. Een dichtgevroren vijver vormt een groot gevaar voor vijvervissen, omdat er aan het wateroppervlak geen zuurstofuitwisseling mogelijk is en zich onder de ijslaag als gevolg van rottende plantenresten gevaarlijke gassen kunnen vormen.

Beluchter met decor (beluchter en waterfontein in één)

Een sterke beluchter en waterfontein in één is bijvoorbeeld de AirFo beluchter van Oase. Deze wordt ingezet om circulatie te creëren in vijvers of meren met een diepte tot 4 meter. De foto’s hieronder tonen de toepassing van vier Airflo LM beluchters bij luchthaven Schiphol. Door zuurstofinbreng blijft het water geschikt voor vissen en door de watercirculatie vriest het water niet geheel dicht. Deze Oase Airflo LM beluchter draait op 230 volt en heeft een circulatie van 165.000 liter water.

beluchter voor grote vijver verhuur
beluchting voor schoon water

Beluchter zonder decor

Een beluchter zonder decor of horizontale beluchter heeft geen sproeipatroon en wordt ingezet om circulatie te creëren in lange, smalle kanalen en/of meren met een diepte tot 4 meter.

Vijverfilters

De keuze van de juiste filtertechniek voor uw vijver legt de basis voor duurzaam helder water in de vijver. Elke tuinvijver stelt individuele eisen aan het filtersysteem resp. de vijverfilter. Of een onderwater-, druk-, doorstroom- of een modulefilter ingezet wordt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bv. het soort vijver, het vijvervolume en het visbestand.

Biologische filters

Soms heeft ook de beste vijver een beetje hulp nodig. Sterke temperatuurschommelingen, vooral in het voorjaar, kunnen best wel lastig zijn. Vallende bladeren in de herfst en afgestorven plantenresten vormen een ideale voedingsbasis voor algen. Ook een filter heeft regelmatig verse micro-organismen nodig. Een onderhoudsprogramma dat speciaal afgestemd is op de behoeftes van een vijver, is uitstekend geschikt om kleine schoonheidsfoutjes te corrigeren. De onderhoudsmiddelen, zoals Slib Minus, vormen, mits juist toegepast, absoluut geen gevaar voor de vijverbewoners.

Let op: Deze middelen mogen alleen toegepast worden in afgesloten water (dus niet in buitenwater).

UVC voorzuivering

Elke tuinbezitter is verheugd over het heldere en gezonde water in zijn vijver. Maar wat als het water groen wordt door zweefalgen of andere vertroebelende stoffen en het plezier aan de tuinvijver daardoor verdwijnt? Hiervoor bestaat een goede oplossing: Plaats het UVC voorzuiveringsapparaat gewoon in de waterkringloop van de vijver – het beste in combinatie met uw filter. De bijzondere UV lichtstralen zorgen er namelijk voor dat zweefalgen, bacteriën en kiemen in het water vernietigd worden. Als het water vervolgens door een filter geleid wordt, blijven deze resten in de filtersponzen achter en het vijverwater wordt helder.

Optimaal van uw vijver genieten

Aquastyle levert alle benodigde vijvertechniek en biologische onderhoudsmiddelen zodat u optimaal van uw vijver kunt genieten. Neem gerust contact met ons op voor hulp of advies: